Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Ο Έλληνας που έλυσε τον “Γρίφο του Νας” και μας κάνει υπερήφανους σε όλο τον πλανήτη

2 Μήνες πριν

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Ο Έλληνας επιστήμονας που μας κάνει περήφανους σε όλο τον πλανήτη

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Στην ηλικία μόλις των 27 ετών διορίστηκε Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης γνωστό ευρύτερα ως Μ.Ι.Τ, ενώ σήμερα στα 37 του έχει ήδη μία παγκοσμίου βεληνεκούς αναγνώριση καθότι κατόρθωσε να λύσει τον γρίφο του Τζον Φορμπς Νας (John Forbes Nash) που απασχολούσε τους επιστήμονες για 60 και πλέον χρόνια.Πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, οι ρίζες του όμως κρατούν από την Κρήτη όπως μαρτυρεί και το επώνυμό του.


Ο πατέρας του Περικλής είναι από τις Βουκολιές Χανίων και η μητέρα του, Σοφία Αγαπουλάκη , από την Ιεράπετρα.


Είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.


Ο Κωνσταντίνος ή Κωστής, όπως φαίνεται να το προτιμά, Δασκαλάκης, είναι ένας άνθρωπος ευχάριστος, προσγειωμένος, χωρίς υπεροψίες και βεντετισμούς λόγω του ιλιγγιώδους ανεβάσματός του τόσο ψηλά και σε τόσο νέα ηλικία.Αν δεν γνωρίζει κάποιος ποιος είναι τον εκλαμβάνει ως φοιτητή.


«Δεν με ενοχλεί» και πρόσθεσε «με κολακεύει κιόλας να με περνούν για φοιτητή».

Αλλωστε, μοιάζει κιόλας, είναι ένας άνθρωπος μ’ ένα πολύ μεγάλο μυαλό το οποίο κάνει τα μαθηματικά και τις εξισώσεις, τους υπολογιστές και τα προγράμματα και χορεύουν μπροστά του.


Οταν τον ρωτήσαμε τι ήταν αυτό που τον προσέλκυσε στην Πληροφορική και στην επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, είπε, πως «στην εποχή μας συλλέγουμε πολλά δεδομένα: από την αποκρυπτογράφηση του γονιδιώματός μας, ή το αποτύπωμα που αφήνει η δραστηριότητα μας στο Ιντερνετ, όπως το ποιες σελίδες διαβάζουμε και τι κάνουμε στα κοινωνικά δίκτυα.


Πρόκειται για έναν τρομακτικό όγκο δεδομένων που αλλάζουν τελείως το πως μοιάζει η καινοτομία στις επιστήμες.Δεν μπορούμε πλέον να επεξεργαστούμε τα δεδομένα με γυμνό μάτι, αλλά πρέπει με κάποιο τρόπο να τα δαμάσουμε».


Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή του επιστήμονα

Συμπλήρωσε πως «η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία σχεδιάζουν ένα τηλεσκόπιο το οποίο κάθε μέρα θα μαζεύει από το Διάστημα, από παρατηρήσεις του ουρανού, δεδομένα που ισούνται με δύο φορές την κίνηση δεδομένων σε όλο το Ιντερνετ σε μία ημέρα.


Για να καταλάβουμε τι περιέχουν αυτές οι εικόνες πρέπει κάπως να τις επεξεργασθούμε, αλλά αυτό δεν γίνεται λόγω του όγκου με γυμνό μάτι.


Χρειαζόμαστε την επιστήμη που μπορεί και δαμάζει μεγάλες ποσότητες πληροφορίας κι αυτή είναι η Πληροφορική».


– Πώς τη δαμάζετε την πληροφορία; Είπε ότι «τη δαμάζουμε με αυτά που λέγονται αλγόριθμοι.


Αλγόριθμος είναι ένας έξυπνος τρόπος να κοιτάς πολλά δεδομένα και να καταλαβαίνεις ποια κομμάτια αυτής της πληροφορίας είναι αξιόλογα και κρύβουν κάποιο νόημα για την εφαρμογή η οποία σε ενδιαφέρει.


Αν η εφαρμογή είναι βιολογική, παραδείγματος χάριν, θα κρύβουν κάτι χρήσιμο για τη λειτουργία ενός οργανισμού»


Αναφορικά με τη διαδικασία επεξεργασίας της πληροφορίας, είπε ότι «όταν σχεδιάζω έναν αλγόριθμο πρέπει πρώτα να αποδείξω με μαθηματικά στοιχεία για τη συμπεριφορά του.


Αν η συμπεριφορά του είναι επαρκής για να διαχειριστεί τον όγκο των δεδομένων που θα συναντήσει και να βρει ενδιαφέροντα πράγματα, τότε θα πάω στον υπολογιστή μου για να τον υλοποιήσω σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού και να τον δώσω σε άλλους επιστήμονες, ή να το χρησιμοποιήσω ο ίδιος».


Εξήγησε ακόμα, πως «υπάρχουν δύο στάδια, ο σχεδιασμός του αλγορίθμου, που γίνεται στο μυαλό μας ή στον πίνακα, και η υλοποίησή του που γίνεται στον υπολογιστή».
– Στα 27 σας χρόνια γίνατε διάσημος για τη λύση του γρίφου του Νομπελίστα Nash, ο οποίος είχε παραμείνει μυστήριο επί αρκετά χρόνια.


Σας παρακαλώ εξηγήστε μας τι ήταν αυτός ο γρίφος και πώς εσείς τον λύσατε;


«Κατ’ αρχάς -απάντησε ο κ.


Δασκαλάκης- να πω ότι δεν πρόκειται για κάποιο γρίφο που έθεσε ο Nash, αλλά για ένα γρίφο που προέκυψε από τη δουλειά του Nash, ο οποίος το 1950 απέδειξε ένα σημαντικό μαθηματικό θεώρημα το οποίο προσπαθεί να χαρακτηρίσει τι περιμένουμε να γίνει σε αυτά που στα οικονομικά ονομάζονται παίγνια» και εξήγησε πως «παίγνιο είναι ένα μαθηματικό μοντέλο μιας σύγκρουσης μεταξύ ανθρώπων.


Μπορεί να είναι λόγου χάριν το πόκερ, αλλά και ολόκληρη η Αγορά ή μια δημοπρασία.


Σε κάθε παίγνιο έχουμε πολλούς ανθρώπους, ο καθένας με ένα δικό του σκοπό που θέλει να βελτιστοποιήσει.


Ωστόσο, η βελτιστοποίηση του ενός επηρεάζει τη βελτιστοποίηση του άλλου και εκεί μπλέκει το πράγμα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
TAGS Κωνσταντίνος Δασκαλάκης Έλληνας Γρίφο υπερήφανους πλανήτη